Att tänka på då du bygger altan

En altan är något som kan höja kvalitén på ens boende enormt. Det finns inte mycket som är bättre än att sitta på sin altan en varm sommarkväll medan solen går ner. Men en altan är en investering som kräver att man tänker efter lite före, och det finns mycket att tänka på innan man börjar bygga altan. Kommer det att krävas bygglov, till exempel? Svaret på detta är att det beror på, om altanen räknas som byggnad eller tillbyggnad eller inte, eller om altanen bedöms påverka huvudbyggnaden för mycket. Att kolla upp tillstånd och liknande innan man börjar bygga är således mycket viktigt.

Sedan är frågan om du ska bygga själv, eventuellt med hjälp av goda grannar, eller anlita ett företag. Det finns för- och nackdelar med båda. Gillar du att snickra, och vet med dig att du är rätt så bra på det, så kan du kanske bygga själv. Det finns en skrytfaktor i att bygga sin egen altan, som inte ska underskattas, ”jojo, den här byggde jag minsann själv för sju år sedan, jo”. Å andra sidan så är det självklart bekvämare att anlita proffs, samtidigt som man är mer eller mindre garanterad att jobbet blir väl utfört. Priset kommer att bli högre, visst, men för många kommer det att vara värt det.

Vidare så är frågan om man bara ska ha en altan, eller om den eventuellt ska vara inglasad också. Men även om man inte vill ha en inglasad altan just nu, så kan det vara en bra idé att bygga med tanke på att man kanske kommer att ändra sig. Eventuellt kanske man vet med sig att man vill ha en inglasad altan i framtiden, men inte känner att man har råd med mer än bara en ”vanlig” altan just nu. Det kan löna sig att bygga med tanke på framtiden.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.