Bilpool, något för dig?

Har du möjlighet att resa kollektivt eller med cykel till jobbet? I dagens samhälle är det många som trots kort strecka till jobbet tar bilen istället för att åka kollektivt eller ta cykeln. Många anser att det är mer bekvämt med bil och vill känna sig fria, men tänker kanske inte på de kostnader som uppstår för att inte tala om deras syn på miljön. Att resa kollektivt eller med cykel/promenera gör stor skillnad för miljön och en hållbar utveckling, en mycket viktig aspekt och något att ta hänsyn till då vi människor i framtiden kommer få allt svårare att bo och leva i den miljön som spås framför oss och våra barnbarn.

Att var och varannan sitter själv i en bil till och från jobbet fem dagar i veckan nästan 50 veckor om året är inte hållbart för någon. Miljön mår inte bra av det och lika så din plånbok som bara bli tunnare och tunnare när kostnader för bränsle, service, skatter och försäkringar ska betalas. Ett nytt fenomen som blir allt vanligare i städer och nu även börjar ta sig ut i landsbygden är bilpooler, ett hållbart resande och ett sätt att bidra till hållbar utveckling.

Som medlem i en bilpool har man tillsammans med en grupp andra människor gått ihop och köpt en bil som är till för alla att disponera. Självklart kräver detta ett system och möjlighet för alla att få tillgång till bilen, vilket betyder att ett dagligt nyttjande av bilen inte är möjligt och heller inga långa semesterveckor på västkusten. Bilpoolen kan nästan ses på samma sätt som samåkning, att ute på landsbygder är det ofta fler som arbetar i den närliggande staden och arbetstiderna ser relativt likadana ut. Detta medför att de tillsammans fyller en bil istället för fem bilar och skär så ner utgifter och avgaser.

Bor du centralt eller med god möjlighet att åka kollektivt eller cykla till jobbet, men fortfarande känner ett behov av en bil då och då så är bilpool ditt svar på saken. Schemalägg de tider du behöver bilen och den står redo för dig och är helt din att nyttja under tiden du satt. Våga välj bort bilen, få större frihet, värna om miljön och din plånbok!

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.