Ekologiska pepparkakor

Det är jul snart, en härlig tid på året att umgås med sin familj och vänner. Och en bra anledning till att få njuta av livets goda lite extra utan att få dåligt samvete.

Pepparkakor är en last för många i juletider. De finns vart man än kommer och går att äta som de är, eller till kaffet, musten, ostbrickan och även smulad på glassen. En vara som ökar enormt i försäljning under jul och finns oftast i många olika märken, former och storlekar. Tyvärr väljer man ofta ut sina pepparkakor efter pris och kommer då oftast hem med en massproducerad produkt där inga större tankar lagts åt de hållbara tänket.

Tänk till när du handlar dina pepparkakor och välj gärna de ekologiska alternativen som bland annat finns att hitta i “Annas” och “Änglamarks” sortiment. Dessa pepparkakor är bakade på ekologiska jordbruksprodukter som odlats utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Men tyvärr bakas inte dessa helt och hållet tillsatsfritt då det fortfarande är en stor produktion och därför använder sig bageriet billigare margarin eller också vegetabilisk olja.

Vi hittade ett bra recept i en blogg där du kan baka dina egna mjuka ekologiska pepparkakor för att vara säker på att det är ekologiskt rakt igenom. Och såklart, det blir alltid godast när man bakar själv!

225 gram rumstempererat ekologiskt smör
2 dl ekologiskt rå- eller strösocker
1 st ekologiskt ägg
2 tsk bikarbonat
1 msk sirap
3 tsk kanel och 3 tsk kardemumma malen
7 dl ekologiskt vetemjöl

Gör så här:
Rör socker och smör poröst. Blanda ägget och bikarbonat och slå sedan ned i smöret. Tillsätt resten av de torra ingredienserna och blanda smidigt ihop till en deg. Rulla små bollar av degen och lägg på plåtar och platta till. Grädda i ca 175-200 grader i 8-10 minuter tills kakorna är lätt gyllenbruna. Om du vill kan du trycka ned en mandel i kakorna före gräddning eller strössla med råsocker eller mandelspån.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.