Ge vitvarorna ett längre liv

En viktig sak som man kan göra för att skapa hållbar utveckling är att ta vara på det man har i stället för att köpa nytt. Detta kan appliceras på många olika saker, som till exempel kläder. I stället för att shoppa nya kläder när de gamla inte passar eller man har tröttnat på dem så kan man sy om dem, byta kläder med vänner eller handla ”nya” på second hand. Att ta vara på det man har handlar också om att vårda sina saker så att de inte slits onödigt snabbt eller går sönder i onödan. Som till exempel att serva sin bil.

Ta hand om vitvarorna
Även när det gäller vitvaror så finns det mycket man kan göra för att inte belasta miljön i onödan. Har man till exempel ett gammalt kylskåp som börjar ge upp så kan det visserligen vara på sin plats att byta ut det mot ett nytt då nya vitvaror är mycket mer energieffektiva vilket miljön tjänar på då de inte drar lika mycket ström. Men har man ett hyfsat nytt kylskåp så är det absolut värt att se om det går att laga i stället för att kasta det på tippen och köpa nytt.

Extra viktigt blir det kanske i storkök där man har många vitvaror med ett ganska högt slitage. Det är ju inte bara dåligt för miljön att hela tiden köpa nytt, utan också dyrt för den som måste köpa. Att då serva och underhålla sina vitvaror, och laga när något går sönder, gör att man både kan spara pengar och miljö. Det finns många företag som arbetar med vitvaruservice. Det är bara att söka efter exempelvis service för restaurangutrustning i Gävle (eller var man nu bor), så får man upp förslag för sitt närområde.

Så ta hand om era prylar, och om varandra!

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.