Hållbara Dalarna

En gång i tiden för nästan hundra år sedan lät en rik kvinna bygga ett mycket stort hus. Med dagens mått mätt är det definitivt tveksamt om det var frågan om hållbar utveckling – huset var betydligt mycket större än vad en enda familj skulle kunna tänkas behöva. Det gäller även om man räknar in det tjänstefolk som bodde där. Att det sedan skedde 1917, mitt under brinnande världskrig, gör att det hela känns än mer ohållbart. Många var fattiga och led även i Sverige under kriget, och att låta uppföra ett sådant jättehus för privat bruk stack säkert i ögonen på många. Men saker och ting har förändrats sedan dess.

Huset i fråga finns kvar fortfarande, och det ligger i Tällberg vid Siljan – med andra ord, ett av de absolut mest attraktiva lägena i hela landet. Vi är många som skulle betala mycket för även ett litet hus vid Siljan. Men numera är det inte privatbostad. 1947 såldes huset och gjordes om till hotell, ett hotell som numera har namnet Green Hotel. Det har byggts ut ännu mer under åren och är numera störst i Tällberg. Green Hotel tar emot både vanliga turister och företags som anordnar konferenser; en stor skillnad mot hur det var 1917 när det var privatbostad för en kvinna som blivit rik på aktieaffärer.

Dalarna är ett landskap som vittnar om Sveriges kulturhistoria, och Siljan ligger i dess mitt. Leksand vid Siljans södra strand är en utmärkt bas för den som vill utforska landskapet och dess historia. Och Green Hotel är ett hotell i närheten av Leksand som kan ta emot många gäster och tillgodose alla behov för den som tänkt sig att spendera en semester i Dalarna – en semester där man upptäcker att dalfolket kan det här med hållbar utveckling i och med att de bevarat mycket gammal kultur som stora delar av övriga landet lämnat bakom sig.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.