Hållbara företagspresenter

Då det bara är ett halvår till jul kan det vara på sin plats att börja tänka på årets julklappar. Det kanske låter lite ironiskt, men faktum är att ju tidigare den biten är avklarad, desto mer sinnesfrid får du. Att veta att det där med hållbara och bra julpresenter redan är fixat när oktober och november närmar sig gör att du kan ta det lugnt, och skratta åt alla som stressar i sista stund med att hitta presenter.

För ett företag är företagspresenter till personalen en svår balansgång. Hur mycket förväntar sig personalen, och hur mycket är vi beredda att betala? Att spara för mycket, och till exempel ge de anställda en billig T-shirt med företagets namn på kan nog uppfattas mer som än förolämpning än en present. En Rolex till varje anställd kanske uppskattas, men är orealistiskt för de flesta företag. En julpresent kan gärna vara något som kanske inte är så där väldigt originellt, men är någorlunda användbart för alla, och lite roligt. Självklart snackar vi här också om hållbara gåvor, saker som räcker längre och kan uppskattas i flera år framöver. Slit och släng-presenter är lika korkat i det här fallet som hamburgerrestaurangernas leksaker som barnen ägnar sig åt i tio minuter och som sedan får ligga i en låda hemma i ett år innan de slängs i smyg.

Alternativet är förstås att ge individuella presenter till alla. Det kan fungera, om det inte rör sig om allt för många anställda. Men risken finns att det genererar avundsjuka och missunnsamhet (”Varför fick han en sån fin present medan jag fick det här skräpet?”).

Klockor av olika slag, gärna med lite roliga extrafunktioner, och i lite annorlunda utförande, är lite av en kliché, men det fungerar. Alla kanske inte tycker att det är så upphetsande, men det är sällan en katastrof. Det samma gäller exempelvis kaffemuggar, och glas i olika utförande. Säkra kort, som fungerar, men kanske lite fantasilöst. Ett lite mer spännande val kan vara till exempel ett USB-minne. Något som de flesta av oss i dag skulle finna användbart. Ett annat alternativ är exempelvis en liten radioapparat. Om inte annat så för att påminna folk om att radio fortfarande existerar.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.