Hållbarhet på ett enkelt sätt

Hållbar utveckling kan ibland kännas lite stort och ogreppbart. Vad är det egentligen? Vad behöver vi göra? Vem har ansvar och vilka ska utföra det? För att försöka förklara det hela lite enklare kan vi jämföra det med en påse bröd.

I början är bröden färska och mjuka. Om vi äter upp brödet snabbt hinner det inte bli dåligt, men då har vi inget bröd kvar till i morgon. Lämnar vi det framme blir det torrt och då kommer vi inte att vilja äta det ändå. Vi måste alltså tänka hållbarhet och ta fram verktyg för detta. Det finns kanske påsar och påsklämmor hemma, eller så behöver vi gå ytterligare steg och åka till affären och inhandla detta. Och när det finns måste vi också ta ett ansvar för att använda påse och klämma till brödet, för att det ska hålla sig färskt och kunna brukas både i dag och i morgon.

Det handlar helt enkelt om att inte bara fundera på det som händer nu utan också på hur det kommer att påverkas i framtiden och vad vi kan göra för att – i detta fall brödet – ska hålla så länge som möjligt. Dessutom måste man ta ansvar för att produktionen av brödet görs på ett sådant sätt att det varken äventyrar oss i dag eller i framtiden. Detta är förstås lite svårare för konsumenten som inte står för själva bakningen av brödet, men även där kan vi faktiskt göra skillnad, till exempel genom att köpa ekologiskt bröd, eller varför inte baka brödet själva så att vi kan styra över innehållet.

Definitionen av hållbar utveckling innebär att vårt samhälle, vår miljö och vårt jordklot ska utnyttjas och utvecklas på ett sätt som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjlighet att tillgodose sina behov. Det kanske inte är så enkelt som en påse bröd, men alla kan vara med och bidra, även med så små saker som att använda påsklämmor.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.