Kasta inte maten

Följer du bäst före-datum slaviskt? Då bör du tänka om. Massor av mat slängs varje dag, trots att den är fullt ätbar. Det förlorar både miljön och våra plånböcker på. Man behöver inte gå så långt som att leta i soptunnor efter ätbar mat (ja, det finns människor som gör det trots att de har råd att köpa egen), men man kan ta sitt ansvar hemma och inte slänga mat som fortfarande går att äta.

Bäst före är precis vad det låter som, det vill säga att maten är bäst före. Det betyder inte att maten inte går att äta när datumet passerat, utan bara att maten då kan ha legat så länge att eventuellt mögel eller annat kan uppstå. Men bäst före-datumen sätts oftast alldeles för tidigt, för att ingen ska kunna beskylla tillverkaren för att maten råkar bli gammal innan utsatt datum. Dessutom beror hållbarheten mycket på hur man förvarar maten.

Om man tar ägg som exempel, så håller de ofta en hel månad längre än utsatt datum. Det beror på att datumet är satt efter att man förvarar äggen i rumstemperatur. I Sverige gör vi oftast inte det, och äggen håller därför mycket längre i våra kylskåp än vad datumet säger. En enkel metod för att se om ett ägg är färskt är att lägga det i en skål med vatten. Ligger det ner är det helt färskt, ställer det sig upp är det något äldre men fortfarande fullt ätbart. Flyter ägget är det dåligt.

Om vi luktar och smakar mer än vi tittar på datumstämplar kan vi rädda mycket mat som annars skulle gått till spillo. Det gäller att ha sunt förnuft. Ser maten bra ut, luktar den som vanligt och inte har någon unken smak – ja, då går den oftast hur bra som helst att äta. Vissa saker, som kött och skaldjur, ska man vara lite mer försiktig med, men vi måste lära oss att lita på oss själva och inte vara rädda för datumstämpeln!

ägg

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.