Kompostera mera

Idag är det många som källsorterar, men det finns tyvärr allt för få som bara låter allt slinka ned i en och samma papperskorg. Papper, matrester, plast och plåtburkar kan lätt hamna i samma påse och för den som sorterar på det sättet har ett väldigt bekvämt liv. Tyvärr kan nog detta bekväma liv lätt övergå till en framtid där globaliseringen tar över och gör att vi människor inte kommer att klara av livet på jorden som kommer.

Men källsortering så tar vi världen en liten bit på vägen mot en hållbar framtid, och gör alla något så förhindrar vi miljöförstöringen ytterligare lite. Bara en så enkel sak som att ha komposterbart i en påse, det vill säga matrester, skaldjursskal, fruktrester, grönsaksrester, äggskal, kött- och fiskrens, potatisskal, kaffesump och filter, tepåsar, ofärgat hushållspapper, ofärgade servetter och små krukväxter inklusive jord.

Det enda som blir den egentliga skillnaden för dig är att du måste ha två påsar, varav en i papp för komposten. Därefter så krävs det att du har koll på vad som skall vart och även visa andra som kommer hem till dig hur dem ska göra. Glöm bara inte att gå ut med påsen någon gång, då den är gjord av papper för att vara extra lätt nedbrytbar så kan det gärna också bli att den blir fuktig av resterna och luckrar upp sig, det blir ingen hit ifall den går sönder i trapphuset.

Att sedan sortera metallburkar för sig, lampor och batterier för sig och även glas för sig är bara ännu bättre och verkligen ett steg för miljön. Källsortering är inte svårt utan krävs bara lite kunskap och att man har extra soptunnor till dem. Är sedan din hyresrättsförening eller liknande inte inriktade på källsortering så är det dags för dig att ta tag i detta. Det är bara till att lämna in ett förslag på källsortering och en motivering, ingen förlorar på det, men miljön gör det om ni inte gör något åt det!

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.