Led – besparing både för miljön och plånbok

Står du i begrepp att skaffa nya lampor för att ersätta dina gamla glödlampor, som du inte längre kan köpa i handeln? Då har du kanske också funderingar kring vad du ska välja. Det är inte helt lätt att välja rätt, och det kommer ständigt nya alternativ, så det är också svårt att hålla sig uppdaterad om vad som är bäst.

De gamla glödlamporna skrotas för att skona vår miljö, och det är ett steg på vägen för att se till att våra barn och barnbarn också har en någorlunda ren och oförstörd jord att leva på. När du ska välja ersättning för dessa energislukande glödlampor måste därför naturen och miljön finnas med i tankarna. Miljövänligt vill vi ha, men det ska också vara ekonomiskt försvarbart, samt naturligtvis också ge ett ljus som känns behagligt och som är användbart i olika sammanhang. Vi har ju inte bara en typ av belysning i hemmet, utan det ska finnas både arbetsbelysning, bakgrundsbelysning och dekorations- och mysljus av olika slag.

Du kanske inte ersätter alla dessa med ett och samma alternativ, men du kan ju till en början titta på vilket ljus du vill ha i exempelvis köket. Det alternativ som är bäst ur miljösynpunkt är ledbelysning. Denna typ av belysning har seglat upp som en mycket bra konkurrent till bland annat halogen på senare år. Tidigare var det svårt att hitta ledlampor med bra ljus som fungerade i hemmet, men nu finns det ledlampor i många olika ljusfärger, former och stilar, så du kan i princip välja ledbelysning var som helst.

Du kanske tycker att ledlampor verkar lite dyra, och de kan nog vara något dyrare än sina konkurrenter i inköp. Men, då måste du tänka på att du inte behöver byta ut denna lampa på många år. Den kommer alltså snart att betala sig, och den är dessutom mycket mer energibesparande än sina konkurrenter. Och visst känns det skönt att veta att man kan ta sig ur det här trista slit- och slängsamhället som vi levt i allt för länge. Genom att köpa hållbara produkter sparar vi på naturens resurser, både genom att minska användningen av råvaror, och genom minskade utsläpp och annan negativ miljöpåverkan. Om vi gemensamt också kan minska den totala elkonsumtionen rejält, genom att byta ut gamla lampor mot ledlampor, är vi naturligtvis en god bit på väg mot ett bättre och hållbarare system.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.