Myten om närproducerat

Genom att välja ekologiskt gör man en insats för miljön. Men hur är det egentligen med närproducerat? Närproducerat låter bra, men faktum är att det kan vara en stor miljöbov. Att en vara är närproducerad ger ingen garanti för att den är klimatsmart producerad.

Med närproducerade varor slipper man givetvis transporten, men å andra sidan kan dessa vara så hårt besprutade att en likvärdig ekologisk vara från andra sidan jordklotet kan vara bättre ur miljösynpunkt trots att den måste transporteras en lång väg.

Leveranserna av närproducerat sker också ofta i små, ineffektiva fordon vars utsläpp ibland faktiskt motsvarar de långa transporternas. Dessutom är kundernas utsläpp till och från affären större än de från transporterna.

Det är med andra ord viktigare hur en vara är producerad än var. Vill man minska sin miljöpåverkan gör man rätt i att äta mindre kött och välja ekologiskt sådant när man köper det. Kött har dubbelt så stor miljöpåverkan än frukt och grönsaker.

Det allra bästa är förstås att köpa varor som både är ekologiska och närproducerade eftersom man då också stödjer det lokala näringslivet, men det gäller att vara medveten och att tänka efter när man gör sina val.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.