Recept för en perfekt julfest

En riktigt lyckad julfest är det svårt att ro iland med. Visst, det är enkelt att anordna en bra julfest, eftersom ”alla” vet vad som hör julen till. Men det gör att det är lätt hänt att man tar det säkra före det osäkra, och även om julfesten uppskattas, så blir den inte så vidare speciell, utan ”bara” ännu en julfest. Och det är klart, för många är det fullt tillräckligt. Men den som har lite mer ambitioner och vill arrangera en julfest som det kommer att talas om i veckor, månader, ja kanske till och med år, så krävs det lite mer. Det kan dock vara lite svårt att komma på vad det där lilla extra skulle vara för någonting.

Nyckeln till en perfekt julfest är underhållning. Och då menar vi inte standard ”julunderhållning”, med julmusik, tomte och allt det där. Nej, vi talar i stället om något lite oväntat och annorlunda, som ändå passar in. Något som inte nödvändigtvis hör till julen i normala fall, men som inte bryter stämningen utan tvärtom förhöjer den. Detta är då givetvis mycket lättare sagt än gjort, och kommer att kräva en del eftertanke. Hur överraskar man utan att det blir fel och inte passar in? Ett reggaeband som sjunger om sommar och sol, exempelvis, skulle ju falla helt platt (eller bli till ofrivillig komik).

Bättre är då att sikta på något lite mer enkelt och lågmält. Julens höjdpunkt är ju, i alla fall för barnen och alla som har barnasinnet kvar, tomten. I samma still kan man därför tänka sig att en illusionist, en trollkarl, skulle passa väl in. Julen handlar ju på många sätt om magi, och en trollkarl är därför tematiskt rätt, utan att det är uppenbart. Att det sedan är något som mycket kommer att uppskattas av eventuellt närvarande barn är också ett stort plus. Men även vi vuxna brukar tycka att trollkonster, det är kul det.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.