Stora krav på bröllopsfotografer

Det är inte lätt att fotografera bröllop, i alla fall inte om man månar om resultatet. För att bli en bra bröllopsfotograf så krävs många olika egenskaper. Skicklighet med kameran och känsla för motiv, visst. Men det är minst lika viktigt med lyhördhet, att man som bröllopsfotograf förstår vad det är bröllopsparet är ute efter. Kommunikation är där A och O, och denna kommunikation försvåras ibland av att bröllopsparet kanske inte fullt ut kan uttrycka vad det är för resultat som de är ute efter. Då krävs det ett stort mått av förmåga att kunna läsa människor. På sätt och vis måste alltså en bra bröllopsfotograf ha anlag för psykologi.

Men det finns flera olika sorters bröllopsfotografering. Eller, egentligen i grund och botten två stycken. Dels arrangerade fotografier, ofta då i speciella miljöer. Och så dels fotografier från själva bröllopet och den efterföljande bjudningen. I det första fallet krävs förmågan att kunna arrangera, ljussätta, välja vinklar och så vidare. I det senare en känsla för ögonblicket, att kunna ta en bild i exakt rätt ögonblick. Helt enkelt, en komplett bröllopsfotograf ska behärska två nästan helt olika fotograferingsstilar. Därför kan det ibland vara så att ett bröllopspar använder sig av två olika fotografer. Men enklast är förstås om båda egenskaperna finns hos en och samma fotograf.

Sammantaget gör allt detta att bra bröllopsfotografer är mycket eftertraktade. Det är inte alls ovanligt att ett bröllopspar som har gott om pengar väljer att flyga in en bröllopsfotograf långväga ifrån – ibland till och med från ett helt annat land. Skälet är givetvis att det är så otroligt viktigt att bröllopsbilderna blir bra. Men även par med mer normal inkomst har givetvis rätt att ställa stora krav på sin bröllopsfotograf. Det är absolut inte nödvändigtvis att flyga in någon fransk toppfotograf för att få lyckade bröllopsbilder.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.