Timbuktu säger ifrån

Den svenska högaktuella artisten Timbuktu månar inte bara om att vi svenskar ska få lyssna på bra musik, han är även väldigt aktiv i frågan om haven och det marina livet.

I en intervju berättar Jason ”Timbuktu” Diakité hur viktigt det är att man agerar för miljön och ställer sig upp och säger ifrån om man anser att något inte går rätt till. Han menar att man till exempel borde säga ifrån om de på en restaurang serverar scampi eller hajfenssoppa. Att utrycka sin åsikt gör mycket mer än man tror och ibland kan det hända att man faktiskt förändrar något till det positiva med hjälp av att man tagit mod och gjort sin röst hörd.

Jason berättar även om det stora problemet med utfiskningen av världens av, där nästan 200 000 hajar varje dag får sina fenor avskurna och därefter slaktas eller självdör, eller också de enorma odlingarna av jätteräkor som förstör viktiga marina miljöer.

Till God morgon Stockholm på P4 sa han detta:

– Om det kommer sig så att ni befinner er på någon restaurang där ni ser att de serverar hajfenssoppa, så var snälla och gör hela mänskligheten en tjänst och informera de som driver den här restaurangen om att det inte är ok. Och res er upp och gå, berätta för de som har restaurangen att ni tänker berätta för alla ni känner att inte komma tillbaka. Det är på samma sätt, jag brukar i och för sig inte resa mig upp och gå, men när jag ser att de serverar scampi på menyn så brukar jag alltid säga till att jag som kund hade uppskattat om de inte gjorde det. För att odling och skördande av scampi det är förödande för havets miljö på ett globalt plan. Det är sådana små grejer man i sin vardag faktiskt kan säga ifrån om. Vi ska vara försiktiga överlag med vad vi köper för fisk.

Heja Jason Diakité som förstår vad detta handlar om och som hjälper oss andra att lyfta blicken och säga ifrån!

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.