Bra att veta när du ska bygga uterum

Ett uterum är något som många villaägare funderar på att låta bygga. Att kunna förlänga sommaren så att man kan sitta “ute” till långt inpå hösten är en dröm för många. Dessutom är det miljösmart att ha en del av huset som inte kräver lika mycket uppvärmning. En del kan till och med tänka sig att slå på stort och bygga ett uterum som kan användas året runt (en så kallad vinterträdgård). Men man behöver inte gå riktigt så långt; även ett enkelt uterum utan uppvärmning kan vara till stor glädje. Men det finns en hel del man bör tänka på när man ska bygga ett uterum.

För det första är det frågan om i vilket väderstreck uterummet ska placeras. Detta är tyvärr något ni inte alltid har full kontroll över; tomtens beskaffenhet och hur huset är byggt gör ofta att man inte har så många alternativ som man kanske skulle önska. Att bygga uterummet i västerläge är till exempel mycket populärt, då det ger kvällssol. Söderläge har den fördelen att uterummet kommer att kunna användas längre, men den nackdelen att det under varma sommardagar kan bli för varmt. Det är helt enkelt en avvägningsfråga. Sedan gäller det också att hålla koll på omgivningen. Finns det träd eller annat i vägen för solen?

Sedan när själva uterummet ska bygges infinner sig frågan om isolering och uppvärmning. Även om ni inte tänkt er att uterummet ska vara uppvärmt, så kan det vara en bra idé att bygga med tanke på att ni kanske ändrar er i framtiden. Att då bygga med tanke på att ni kanske i framtiden kommer att dra in värme i uterummet gör att ni kan spara stora summor i framtiden. Och även om ni aldrig gör verklighet av att omvandla det hela till en vinterträdgård, så har ni ett högkvalitativt uterum, som om ni byggt rätt inte bara håller kyla, utan även överdriven värme ute.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.