Hundträning för alla

Hundträning är en väldigt viktig del av vardagen som hundägare, eftersom det senare kan uppstå problem om hundträningen inte utförts korrekt. Hundträningen är en viktig process för att lära hunden att ha goda vanor i vardagen, samt att lära hunden att reagera på olika kommandon eller kroppssignaler. Här har vi samlat alla möjliga tips för dig som vill lyckas med hundträningen.

Olika typer av träning för hunden

Det finns mängder av olika sätt att aktivera och träna sin hund på. Här tar vi upp några av de vanligaste:

Lydnad

Lydnadsträning är en av de kanske viktigaste träningarna med din hund. För att leva ihop med sin hund är det en grundförutsättning att ni tränar på lydnad. Redan när hunden är valp är det viktigt att lära den att gå i koppel, men det är också viktigt att lära sig inkallning och att lära hunden stanna vid tillsägelse. Det är viktigt att hunden kan bete sig hemma såväl som i möten med andra människor och hundar.

Ensamträning

Ensamträning är en viktig del av att leva med en hund. Att lämna hunden ensam hemma är inte alltid det enklaste, men ibland är det nödvändigt och då är det viktigt att ni har ensamtränat, så hunden lär sig att vara ensam hemma och blir bekväm med det. Detta bör ni göra så tidigt som möjligt. Det gäller att ha tålamod när det kommer till ensamträning, för det kan ta tid och det kräver en del tålamod. I en artikel om ensamträning på Hundguiden.com får ni massa bra tips när det kommer till att ensamträna hund och hur ni ska göra för att lyckas.

Träna fysik

Att hunden har en god fysik och bra kondition är viktigt för att ge den alla förutsättningar till ett friskt och gott liv. Därför kan det vara en bra idé att träna hundens fysik: kondition, styrka och uthållighet är grunden för all typ av träning, även för hundar.

  • Träning som får hjärta och lungor att jobba snabbare räknas som konditionsträning.
  • Träning som belastar musklerna mer än vanligt räknas som styrketräning.

Hundsport

Det finns flera olika hundsporter som du kan träna med din hund. Några av de vanligaste är:

  • Agility
  • Rallylydnad
  • Nosework

Ni kan gå kurser och tävla inom hundsport, vilket många tycker gör hundträningen roligare.

Hundträning – 4 tips för att lyckas

Sätt mål

Först och främst behöver du ett mål, för om du inte vet vad du vill få ut av träningen är det nästintill omöjligt att förmedla det till din hund. Oavsett om det gäller vardagslydnad eller tävlingsmoment, så gäller det att veta vad ni vill uppnå.

  • Välj ett konkret mål. Försök att konkretisera målet så mycket som möjligt. ”Att få bättre inkallning” är väldigt brett och kan därför vara svårt att veta när det är uppnått, medan ”När jag visslar ska hunden genast vända och springa mot min utsträckta hand och lägga sin nos i den” är tydligare och du vet exakt vad du vill att hunden ska göra.
  • Formulera målet positivt. Fokusera på vad du vill att hunden ska göra och låt detta påverka hur du formulerar ditt mål. ”Hunden ska inte hoppa upp på gäster” och ”Hunden ska hälsa på gäster genom att sätta sig framför dem”, betyder ungefär samma sak men det är stor skillnad i hur de ska läras ut.
  • Bestäm en tid för när målet ska vara uppnått. Detta är viktigt för att du faktiskt ska prioritera träningen och tydligt ha ett datum att jobba mot.

Börja planera

När du har satt ett tydligt mål är det dags att börja planera träningen. Sätt gärna upp en plan för vad du vill att hunden ska lära sig och dela upp i små mål som ni kan beta av längs vägen. Bestäm även en tid för när varje delmål ska vara uppnått.

Börja med att fundera över vilka delbeteenden som ingår i ditt slutliga mål. Exempelvis består en vardagsinkallning enligt oss av: Hunden ska lämna något som är lockande, vända, springa i full fart mot din handflata och lägga nosen i den. Alla dessa delar kan ni träna på separat, så respektive del hade ni i detta fall kunnat ha som olika delmål.

Glöm inte heller att träna på inkallningen i olika miljöer. Inkallning i trädgården tenderar att vara mycket enklare jämfört med inkallning i skogen när ni exempelvis får möte av andra hundar.

Träna

Nu är det dags att börja träna och det är här ni kommer att lägga mesta delen av er tid, för det är omöjligt att lära din hund något om ni inte tränar.

Dela upp träningspasset i flera sekvenser på ca 1–2 minuter. Se till att ha full koll på vad du vill träna på vid varje pass och vad du vill uppnå. Förbered övningar samt plocka fram allt du behöver för att genomföra träningen, exempelvis godis eller vad du väljer att använda för belöning.

Börja träningen med en promenad som lite uppvärmning och därefter kan själva träningspasset börja. Nu är det viktigt att du har fullt fokus på hunden och vad ni ska lära er idag. När hunden gör ett bra jobb är det viktigt att du belönar den, exempelvis genom att tala om för hunden att den gjort ett bra jobb; ”bra jobbat” och ge en godis, så hunden förstår att den gjort rätt.

Ta dig tid för en kortare utvärdering efter varje akt, för att tänka igenom om det blev som du tänkt dig – om inte, hur kan det förbättras till nästa akt?

Utvärdera

När träningspasset är över kan du göra en lite större utvärdering av hur du tycker att det gick. Se på det som en träningsdagbok som du kan använda för att säkerställa att ni är på väg mot era mål och vad som fungerar och inte. Exempel på frågor att fundera över:

  • Vad tränade ni på?
  • Fick du ut det du ville?
  • Vad kan hunden göra bättre till nästa gång?
  • Vad kan du göra bättre till nästa gång?
  • Fanns det någon/några övriga faktorer som påverkade träningen – det var andra i närheten som tränade samtidigt vilket störde hundens uppmärksamhet, hunden var ovanligt trött, ni testade en ny leksak som inte verkade fungera och så vidare.

Hundträning – Tillbehör som underlättar träningen

Hundgodis

Att belöna hunden med hundgodis när den gör något bra är väldigt populärt. Ett tips är att välja ett hundgodis som inte innehåller så mycket socker. Då finns det exempelvis lightgodis som kan vara ett bra alternativ. Vi skulle rekommendera att inte välja den billigaste sorten av hundgodis, utan satsa hellre på ett bra märke som exempelvis Royal Canin education. Det finns ofta storpack som du kan köpa, så håller det längre och du sparar några kronor. Dock kan det vara bra att köpa en mindre förpackning först, för att kolla om hunden tycker om godiset eller inte. På exempelvis Arken Zoo finns mängder av hundgodis.

Reflexväst till hunden och matte

Under hösten och vintern, eller sena sommarkvällar, är det väldigt viktigt att både du och din hund syns när ni är ute och tränar eller promenerar. Därför är reflexer ett måste. Vi tycker att en reflexväst till hunden är det bästa alternativet, då de är enkla att ta på, bekväma att ha på sig, så ni kan träna precis som vanligt och framförallt att de gör att hunden syns ordentligt. Det finns mängder av reflexvästar för hundar och det kan kännas som en djungel vilken man ska välja, men på Hundguiden.com finns en bäst i test av reflexväst för hund som vi verkligen kan rekommendera dig att kolla in. De tar upp flera olika typer av hundreflexvästar, i flera prisklasser och flera olika varianter.

En träningslina

Om du inte är helt bekväm med att släppa loss hunden utan koppel och exempelvis ska träna inträning kan en träningslina vara att föredra. Då kan hunden vara kopplad men ändå springa iväg långt. Dessa linor finns i flera längder och du hittar dem i valfri hundaffär. Det finns även så kallade löplinor som kan vara ett alternativ istället för en träningslina.

En vissla

En vissla kan vara bra att ha för att enkelt kunna kalla in hunden och den kan lära sig att känna igen visslan och förstå vad det betyder när du blåser i den. Så småningom kan ni lära in flera olika typer av visslingar och dess betydelse, för att på så sätt kunna kommunicera med varandra på håll. Dock fungerar det ofta minst lika bra att busvissla om du kan göra det.