Miljövänliga värmeljus

Välj miljövänliga värmeljus på grund av miljö- och hälsoskäl

Det är viktigt att tänka på vilka sorts ljus man använder. Miljövänliga värmeljus kan hjälpa oss med att spara på både miljö och vår hälsa. Idag är många ljus tillverkade av paraffin som är en miljöbov utan dess like. Detta på grund av att det är en restprodukt från utvinning från olja – som också bidrar till växthuseffekten. Att tända paraffinljus gör även vår luft farlig då ljuset släpper ut cancerogent sot i luften. I en artikel på gemeko.se kan du läsa mer om ljus som inte är bra för miljön.

Välj Svanenmärkta ljus

Se till att alltid välja Svanenmärkta ljus. Köper du dessa får du flera viktiga miljöaspekter på köpet. Svanen har idag stränga krav på hur mycket sotpartiklar ljuset får ge av sig när det förbränns. Svanen säkerställer också att ljusen inte bidrar till miljöskadliga, cancerogena eller hormonstörande partiklar i luften. På svanen.se kan du läsa mer om dessa ljus och varför du ska välja just dessa.

Se upp för palmolja i ljus

Det du ska se över när du väljer stearinljus är att de inte innehåller palmolja. Detta är ett dåligt val i naturens ögon. Detta för att regnskogar avverkas för att anlägga oljepalmsplantager.

Tips på bra ljus att köpa

Ljus av bivax – Tips: lagerhaus.se erbjuder fint 2-pack med ljus i bivax

Ljus av sojavax – Tips: notino.se har ett brett sortiment av ljus i sojavax

Ljus av olivstearin – Tips: rekoshopen.se har fina blockljus av olivstearin

Ljus i 100% rent stearin – Tips: clasohlson.com som har värmeljus i flerpack

Ljus du INTE ska köpa

Ljus som innehåller palmolja

Ljus som innehåller animaliska fetter

Ljus som innehåller fossila ämnen

Ljus som innehåller paraffin